Zala Mónika

Klinikai szakpszichológus

Egyetemi tanulmányaimat az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológia Szakán, Egészségpszichológia Szakirányon végeztem, 2001-ben diplomáztam. Klinikai szakpszichológus diplomámat a Pécsi Tudományegyetemen, 2005-ben, módszerspecifikus képzettségemet pedig az Integratív Pszichoterápiás Egyesületnél szereztem. Utóbbi képzés során széles módszertani rálátásra tettem szert.

Pszichodráma vezetőként Önismereti csoportokat, valamint a MÁTRIX szülőcsoport (droghasználó fiatalok hozzátartozóinak önsegítő csoportja) felkérésére csoportfoglalkozásokat is tartottam.

Iskolapszichológusként gyermekek számára szorongásoldó, önismereti, asszertív és kommunikációs tréningeket, pedagógusok számára pedig esetmegbeszélő és érzékenyítő foglalkozásokat vezettem.

2016-ban, az International Society of Schema Therapy szervezésében tartott képzés során Sématerapeuta címet szereztem.
2007 óta a Megérted Alapítvány Szakmai vezetőjeként dolgozom.
2001 óta egyéni pszichoterápiát, életvezetési tanácsadást tartok.
2001-től 2007-ig a III. kerületi Pedagógiai Szolgáltató Intézet Intézménypszichológusi
Hálózatában dolgoztam, ahol oktatók számára komplex pszichológiai tanácsadást nyújtottunk, támogattuk a pedagógusok és szülők közötti együttműködést, szülő-konzultációkat tartottunk, gyermekek egyéni és csoportos pszichoterápiás kezelését, részképesség-zavarok szűrését és pszichés támogatását folytattunk.

A serdülőkor egy rendkívül szenzitív, krízisekkel teli időszak. A fiatalok többsége önbizalomhiánnyal küzd. A szerelmi csalódások, kudarcok feldolgozása is sok esetben nehézségbe ütközik. Erős a kortárs megfelelés igénye, így gyakori a kirekesztettség érzése, elfogadás hiánya, a bullyinggal szembeni tehetetlenség érzése. A szülőkről való leválási szándék miatt kötődési kapcsolataik is bizonytalanabbá válnak.

Önismereti csoportfoglalkozásaink célja tehát, a résztvevő serdülők problémáinak feltérképezése, azok mélyebb megértése és megoldások keresése. Hiszünk abban, hogy a csoportfolyamatok, „játékok” segítségével hatékony megoldásokat találhatnak, változások indulhatnak el bennük.